Συχνότητα και διάρκεια μητρικού θηλασμού

15/09/2014 3 Comment(s)


Είναι ίσως η πιο σημαντική περίοδος τόσο για το νεογέννητο, που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα του θηλασμού, όσο και για τη μητέρα που έχει το χρέος αλλά και το αποκλειστικό προνόμιο να χαρίσει στο νέο μέλος της οικογένειας αυτό το πολύτιμο δώρο.


Ένας καινούριος ρόλος για τη μητέρα και το μωρό που κάθε στιγμή βιώνουν μια μοναδική εμπειρία.


Το βρέφος θηλάζει όσο θέλει και όποτε θέλει. Κάθε βρέφος είναι διαφορετικό και ως εκ τούτου τα γεύματά του δεν είναι ισόχρονα. Επιπλέον, ο χρόνος του θηλασμού διαφέρει κατά περίπτωση.


Στην αρχή δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Είναι όμως σημαντικό την πρώτη βδομάδα ζωής του νεογέννητου να υπάρχουν 7 – 8 γεύματα ανά 24ωρο.


Το νεογέννητο κάθε φορά που κλαίει, είτε επειδή πεινάει είτε επειδή καλύπτει και συναισθηματικές ανάγκες μ' αυτόν τον τρόπο, είναι καλό να μπαίνει στο στήθος και να θηλάζει όση ώρα θέλει. Να βγαίνει όποτε εκείνο νιώθει ευχαριστημένο από το στήθος και να τοποθετείται όρθιο σε στάση ρεψίματος για 7' – 10'.


Κατόπιν εάν θέλει μπορεί να συνεχίσει το γεύμα του ή εναλλακτικά να κοιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην αλλάζει στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εάν δεν έχει παρέλθει διάστημα 20 λεπτών αφού το γάλα διαφέρει στην αρχή με αυτό που εκρέει μετά. Κατά συνέπεια και η ανάπτυξη του μωρού είναι καλύτερη εάν βρίσκεται στον ίδιο μαστό για περισσότερη ώρα πρωτού αλλάξει και θηλάσει από τον άλλο μαστό.