Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε ένα κάθισμα αυτοκινήτου για το μικρό σας.

1. Τι είδους κάθισμα είναι κατάλληλο για την ηλικία και τη σωματική διάπλαση του παιδιού σας;
Αν το παιδάκι σας είναι κάτω από 13kg σε βάρος και 85cm σε ύψος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε βρεφικό κάθισμα.
Μια επιπλέον επιλογή είναι ένα κάθισμα που θα μεγαλώσει μαζί με το παιδάκι σας και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για αρκετά χρόνια.
Αρκετά μετατρεπόμενα καθίσματα είναι κατάλληλα από νεογέννητο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τις ζώνες 5 σημείων του ίδιου του καθίσματος έως το παιδάκι σας να φτάσει είτε τα 18kg σε βάρος είτε τα 105cm σε ύψος, σημείο στο οποίο θα πρέπει να αλλάξετε το κάθισμα στη ρύθμιση booster.

2.Τι μέθοδο τοποθέτησης του καθίσματος είναι κατάλληλη για εσάς.
Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σημεία ISOFIX τόσο η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για εσάς και μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να την αξιοποιήσετε ή να επιλέξετε την τοποθέτηση του καθίσματος με τις ζώνες του αυτοκινήτου (να «δεθεί» με άλλα λόγια το κάθισμα στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τις ζώνες του αυτοκινήτου)

3. Για πόσο καιρό θέλετε να χρησιμοποιήσει το παιδί σας το κάθισμα.
Μπορεί να σας βολεύει να επιλέξετε 3 διαφορετικά καθίσματα για τα 3 στάδια ανάπτυξης του παιδιού (βρεφικό, μετατρεπόμενο, booster) ή να προτιμήσετε ένα κάθισμα που να καλύψει και τα 3 στάδια.

Τα βασικά group καθισμάτων αυτοκινήτου είναι
GROUP 0+: Νεογέννητοέως 13kg
GROUP 1: 0-36-kg
GROUP 2: 9-36-25kg
GROUP 3:15-36kg

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα ECER44/04 και i-Size (ECER129/01);
Το ECER44/04 είναι το βασικό test καθισμάτων αυτοκινήτου για την Ευρώπη. Το i-Size είναι ένα νέο standard που επισημοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Το i-Size επί του παρόντος λειτουργεί παράλληλα με το R44/04 και έχει σημαντικές διαφορές στους κανονισμούς που το διέπουν σε σχέση με το R44/04:

Πρόκειται για το πρώτο τυποποιημένο test για πλευρική σύγκρουση

Πιο αυστηρά κριτήρια αναφορικά με τραύματα στο κεφάλι και την πίεση στην κοιλιακή χώρα που εξασφαλίζουν καλύτερη προστασία του παιδιού.

Υποχρεωτική τοποθέτηση προς τα πίσω ως του 15 μήνες

Νέα, υψηλότερου επιπέδου τεχνολογία στα testdummies (η ονομασία τους είναι Qdummies) που προσομοιώνει το σώμα του παιδιού με μεγαλύτερη ακρίβεια

Απαραίτητη τοποθέτηση με ISOFIX για να βρεφικά & συνδυαστικά καθίσματα

Η καταλληλότητα χρήσης του καθίσματος ορίζεται με βάση το ύψος του παιδιού και όχι το βάρος του.

Αν το κάθισμά μου δεν είναι i-Size χρειάζεται να αγοράσω νέο κάθισμα;
Όχι, αρκεί το κάθισμα να είναι σύμφωνο με τις παρούσες οδηγίες (R44), έχει το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί σας και είναι σε καλή κατάσταση.

Να επιλέξω κάθισμα με βάση το βάρος ή το ύψος του παιδιού;
Το ζήτημα αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση καθώς επί του παρόντος υπάρχουν δυο σετ οδηγιών για τα καθίσματα αυτοκινήτου που είναι σε ισχύ παράλληλα. Η νεότερη οδηγία, γνωστή και ως R129, ή i-Size (δείτε παραπάνω) αναφέρει ότι τα καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να επιλέγονται με βάση το ύψος του παιδιού, καθώς οι γονείς είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτό το είδος μέτρησης, Κάθε νέο κάθισμα ISOFIX που κυκλοφορεί στην αγορά μετά το 2018 θα αξιολογείται έτσι.

Η παλαιότερη οδηγία R44 αναφέρει ότι το κριτήριο είναι το βάρος. Τα υπάρχοντα καθίσματα που είναι σύμφωνα με την παλαιότερη αυτή οδηγία εξακολουθούν να είναι ασφαλή και νόμιμα προς χρήση, κατά συνέπεια και τα 2 κριτήρια είναι ασφαλή.
Αν είστε νέοι γονείς προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το ύψος καθώς αυτό πρόκειται να γίνει το standard.

Για πόσο καιρό πρέπει το παιδί μου να κοιτά προς τα πίσω στο αυτοκίνητο;
Γιατροί και ειδικοί στην παιδική ασφάλεια συμφωνούν πως θα πρέπει το παιδί να κοιτά προς τα πίσω για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν ένα παιδί κοιτά προς τα πίσω, σε περίπτωση σύγκρουσης, το κάθισμα απορροφά την ενέργεια που προκαλείται, προστατεύοντας έτσι τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη του παιδιού – έως και 73% περισσότερο από όταν κοιτάει μπροστά.

Όλα τα βρεφικά καθίσματα κατηγορίας 0/0+ (0-13kg) είναι υποχρεωτικό να τοποθετούνται κοιτώντας προς τα πίσω.

Πότε πρέπει να βγάλω το παιδί μου από το βρεφικό κάθισμα και να περάσω στην επόμενη κατηγορία;
Η γενικότερη οδηγία επιτάσσει την αλλαγή καθίσματος όταν το παιδί έχει ξεπεράσει σε βάρος το όριο της κατηγορίας του καθίσματος. Συνήθως αυτό συμβαίνει ότι το παιδί έχει ξεπεράσει τα 13kg ή τα 85cm σε ύψος. Το παιδί πρέπει να παραμείνει κοιτώντας πίσω μέχρι τουλάχιστον τα 9kg (με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία ECE R44/04) ή τα 75cm και τους 15 μήνες (με βάση την οδηγία ECE R129/01).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα κάθισμα που κοιτά προς τα πίσω στη θέση του συνοδηγού;
Τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω μπορούν να τοποθετηθούν στη θέση του συνοδηγού, με την προϋπόθεση ότι είναι απενεργοποιημένος ο αερόσακος του συνοδηγού. Ωστόσο, συνίσταται τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου να τοποθετούνται πάντα στα πίσω καθίσματα. Απαιτείται επίσης μεγάλη προσοχή στις οδηγίες τοποθέτησης που αφορούν το αυτοκίνητο.

Πως μπορώ να βεβαιωθώ ότι το κάθισμα χωράει στο αυτοκίνητό μου;
Οι περισσότερες εταιρίες κατασκευής βρεφικών και παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου διαθέτουν λεπτομερείς λίστες καταλληλότητας των προϊόντων τους για κάθε είδους αυτοκίνητο. Συμβουλευτείτε μας στην Kidscom και θα σας ενημερώσουμε αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία.

Ένας ακόμα τρόπος είναι να δοκιμάσετε αν το κάθισμα χωράει απευθείας με την επίσκεψή σας σε ένα από τα καταστήματα Kidscom. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Γιατί το παιδί μου χρειάζεται ένα κάθισμα τύπου «Booster»;
Οι ζώνες του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένες να διασφαλίζουν ενήλικες, προστατεύοντας τους ώμους και τους μηρούς τους. Τα καθίσματα τύπου «booster» βοηθούν τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά να «ανασηκωθούν» ώστε οι ζώνες του αυτοκινήτου να τοποθετηθούν στα σωστά σημεία του σώματός τους (αντί να καλύπτουν κοιλιά και λαιμό) – κάτι το οποίο συμβαίνει όταν το παιδί δεν κάθεται σε κάθισμα.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι σε περίπτωση σύγκρουσης η ζώνη του αυτοκινήτου θα συγκρατήσει το παιδί με ασφάλεια.

Οι νόμοι που διέπουν τη χρήση καθισμάτων τύπου booster έχουν αλλάξει πρόσφατα – τι ισχύει πλέον;
Οι κατασκευαστές καθισμάτων απαγορεύεται πλέον να κατασκευάζουν καθίσματα χωρίς πλάτη για παιδιά ύψους χαμηλότερου από τα 125cm ή βάρους λιγότερου από 22kg. Αν και η σωματική διάπλαση κάθε παιδιού είναι διαφορετική, αυτές είναι οι μετρήσεις ενός παιδιού στην ηλικία περίπου των 7-8 ετών.

Ο νέος αυτός κανονισμός τέθηκε σε ισχύ γιατί τα καθίσματα με ψηλή πλάτη προσφέρουν μεγαλύτερη πλευρική προστασία και βοηθούν στο να κάθεται το παιδί σωστά στο κάθισμα. Επιπλέον εξασφαλίζουν τη σωστή τοποθέτηση της ζώνης του αυτοκινήτου στο σώμα του παιδιού, προσφέροντας έτσι καλύτερη προστασία στην περίπτωση ατυχήματος.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι καθίσματα Boosterχωρίς πλάτη δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση για παιδιά αυτού του ύψους – αλλά ότι οι εταιρίες δεν μπορούν να τα διαθέτουν για παιδιά ύψους χαμηλότερου από τα 125cm ή βάρους λιγότερου από 22kg.

Είναι τα Boosters χωρίς πλάτη ασφαλή για το παιδί μου;
Τα Boosters χωρίς πλάτη εξακολουθούν να είναι πιστοποιημένα ως ασφαλή και νόμιμα.

Ο νέος νόμος έχει σχεδιαστεί ώστε να εξασφαλιστεί η σταδιακή εξάλειψη της προτεινόμενης χρήσης τους για παιδιά από 15kgκαι άνω.
Η προτεινόμενη και ασφαλέστερη λύση είναι το παιδί να παραμείνει σε Boosterμε πλάτη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – και αν είναι δυνατόν έως το νόμιμο ύψος των 150cm.

Εκείνο, ωστόσο, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι πως τα παιδιά θα πρέπει να παραμείνουν καθισμένα σε κάθισμα boosterέως να είναι αρκετά ψηλά ώστε η ζώνη να μπορεί να τοποθετηθεί με άνεση στον ώμο και τους μηρούς τους, και κατά συνέπεια να απορροφήσει τις δυνάμεις μιας σύγκρουσης.

Αυτό σημαίνει πως κατά μέσω όσο θα πρέπει το παιδί να φτάσει τα 150cmσε ύψος (περίπου 12 ετών).

Ενεπλάκη σε ατύχημα – μπορώ να εξακολουθώ να χρησιμοποιώ το κάθισμα;
Όταν ένα κάθισμα έχει εμπλακεί σε ατύχημα θα πρέπει να αντικαθίσταται. Ακόμα και αν εξωτερικά φαίνεται να είναι εντάξει, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχει κάποια ζημιά εσωτερικά, καθιστώντας το μη ασφαλές για το παιδί σας. Για να είστε 100% σίγουροι, αντικαταστείστε το κάθισμα.