Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Μόνο που όταν κανείς έχει να κάνει με μωρά την χρειάζεται... ολόκληρη. Θα πρέπει να είστε πολύ σχολαστική όταν πλένετε και αποστειρώνετε τον εξοπλισμό του φαγητού του μωρού σας κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε ανεξάρτητα αν το μωρό σας τρώει από μπιπερό ή του δίνετε το γάλα σας που έχετε βγάλει με το θήλαστρο και έχετε αποταμιεύσει στην τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Οι καλύτεροί σας φίλοι
Μία βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών και μια συσκευή αποστείρωσης (προαιρετική που όμως θα σας διευκολύνει αφάνταστα).

Συσκευές αποστείρωσης
Σε περίπτωση που επιλέξετε μία συσκευή αποστείρωσης να ξέρετε πως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές που κάνουν χρήση ατμού, των μικροκυμάτων και του κρύου νερού. Αν εξαιρέσεις την αποστείρωση κρύου νερού που θα σας πάρει περίπου μισή ώρα, οι άλλες δύο χρειάζονται περίπου 10 λεπτά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε περίπτωση που αγοράσετε μία τέτοια θα πρέπει να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες που δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής που θα επιλέξετε και να τη δοκιμάσετε πριν την κανονική της χρήση.

Γενικές οδηγίες αποστείρωσης
• Πλένετε πάντα πολύ σχολαστικά τα χέρια σας πριν αποστειρώσετε τον εξοπλισμό και πριν ταΐσετε το μωράκι σας.
• Ακόμη κι αν έχετε αγοράσει μία συσκευή αποστείρωσης να ξέρετε πως δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν έχετε πλύνει σχολαστικά προηγουμένως τις θηλές, τα καπάκια και τα μπουκάλια καθώς και τις πιπίλες και όλα τα μέρη του θήλαστρου με καυτό νερό και με υγρό απορρυπαντικό. Μπορείτε αν θέλετε να τα βάζετε και στο πλυντήριο πιάτων αρκεί να ξέρετε πως το εσωτερικό των μπουκαλιών πρέπει να καθαρίζονται πρώτα με τις ειδικές βούρτσες (biberon-θηλών).
• Οι θηλές πρέπει να πλένονται και από τις δύο πλευρές για να απομακρύνονται όλα τα κατάλοιπα του γάλακτος. Κάθε τρεις μήνες είναι σκόπιμο να αντικαθίστανται με καινούριες.
• Η αποστείρωση μπορεί να γίνεται με ηλεκτρικό αποστειρωτή ή με το γνωστό βράσιμο. Στην περίπτωση που θέλετε να ακολουθήσετε τη δεύτερη μέθοδο (του βρασμού) τοποθετήστε όλα τα εξαρτήματα μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που έχετε προσθέσει ελάχιστες σταγόνες λεμονιού ή ξυδιού για τα άλατα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει. Καλό θα ήταν τα θήλαστρα να μην ακουμπούν τον πάτο της κατσαρόλας έτσι ώστε να μην σκάσουν και κάνουν ρωγμές. Έπειτα, χύστε το νερό από την κατσαρόλα, αφήνοντας μέσα όλα τα υλικά που αποστειρώσατε μέχρι να χρησιμοποιήσετε και το τελευταίο μπιμπερό.
• Τοποθετήστε, με καθαρά χέρια, όλα τα αποστειρωμένα αντικείμενα πάνω σε μια καθαρή - σιδερωμένη πετσέτα για να στραγγίξουν.
• Μη σκουπίσετε, ούτε να ξαναξεπλύνετε τα μπιμπερό πριν τα χρησιμοποιήσετε.
• Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά ένα μπιμπερό, μια πιπίλα ή μία θηλή μπιμπερό φροντίστε πρώτα να έχει πλυθεί επιμελώς και να έχει προηγηθεί διπλή αποστείρωση.
• Ποτέ μην αγγίζετε το μπιμπερό και το θήλαστρο από τις εσωτερικές τους επιφάνειες γιατί αυτές είναι που θα έρθουν σε επαφή με το γάλα.
• Πριν ξεκινήσετε τη συλλογή γάλακτος μέσα στα σκεύη που έχετε αποστειρώσει σαπουνίστε και ξεβγάλτε πολύ καλά το στήθος και τα χέρια σας μέχρι τους αγκώνες. Έπειτα σκουπίστε το στήθος και τα χέρια σας μια καθαρή πετσέτα.